Zlatans internationella resa

Zlatan blir proffs i Ajax

Efter en tid i Malmö FF blev Zlatan uppmärksammad av den nederländska fotbollsklubben Ajax och snart var köpet av den blivande stjärnspelaren ett faktum. Året var 2001 och trots att Zlatan spelat fotboll i hela sitt liv så var han ung och oerfaren, endast 20 år gammal. Summan som betalades för Zlatan till Malmö FF var ungefär 83 miljoner kronor vilket gjorde Malmö FF till Sveriges mest förmögna fotbollsklubb. Få känner dock till att köpet inte alls var så självklart.

Värvningen

Den som låg bakom värvningen av Zlatan till Ajax var holländaren Leo Beenhakker. Han hade fått upp ögonen för Zlatan och åkte för att se Zlatan spela fotboll i Malmö FF mot La Manga i Spanien. Det var en oerhört fördelaktig match för Zlatan då han gjorde ett spektakulärt mål men enligt Beenhakker själv hade han bestämt sig redan tio minuter in i matchen att han ville värva Zlatan. Mindre än 2 veckor senare var kontraktet skrivet och värvningen på gång.

Värvningen visade sig bli en av de största köp som den holländska klubben hade gjort och Beenhakker säger sig ha blivit idiotförklarad i och med detta. Det ansågs nämligen av många att Ajax hade lagt en orimligt stor summa på en medioker spelare eller på ”ingenting”, som vissa uttryckte det. Den massiva kritiken gjorde även så att Zlatans första tid i Ajax blev tuff och tungrodd där det förmodligen inte hjälpte att tränaren Co Adriaanse inte lät Zlatan spela särskilt mycket.

Zlatan ger vinst i Ajax

Samma år blev Adriaanse dock sparkad och med tiden visade det sig att investeringen i Zlatan var väl värd pengarna. Tränarrollen övertogs nämligen av Ronald Koeman som genast gav Zlatan en ordinarie plats i laget, vilket förmodligen bidrog till att säsongen 2001/2002 blev en dundersuccé för Ajax. Laget vann både den nederländska fotbollsligan som kallas för Eredivisie (Ärodivisionen) samt den holländska cupen, där Zlatan gjorde totalt sex mål.

Nästföljande säsong var inte riktigt lika vinstrik för Ajax men laget slutade ändå på en hedersvärd andra plats i ligan och under denna säsong gjorde Zlatan 13 mål. Även i Champions League visade Zlatan framfötterna då han gjorde fem mål där under säsongen 2002/2003. Även under säsongen 2003/2004 stod Zlatan för 13 mål i ligan och detta år ledde det hela vägen till ligatoppen.

Årets snyggaste mål

År 2004 förvärvades Zlatan av italienska Juventus. Han hann dock spela i Ajax under ett fåtal matcher säsongen 2004/2005 och hann därmed göra 3 mål. Här ska det nämnas att Ajax inte vann den holländska fotbollsligan under detta år. Under Zlatans sista match för Ajax gjorde han ett mål mot laget NAC Breda, som var så bra att det utsågs till årets mål efter att Eurosports tittare fått rösta.

ashe