Uncategorized

Zlatan Ibrahimovich påverkar

Zlatan Ibrahimovich är en av Sveriges största internationella personligheter och allt han gör och säger bevakas noggrant. Men det bevakas inte bara. Det mesta som händer runt Zlatan väcker starka känslor här i Sverige. Många blir antingen glada och stolta eller upprörda över det han säger och gör. Men varför är det så? Här kommer ett antal av de anledningar till att Zlatan Ibrahimovich har så stor påverkan på svenskarna och vilka effekter det har haft.

Internationellt känd

För det första är Zlatan en världskändis och världskändisar är kanske inte något som vi som Svenskar är särskilt bortskämda med. Därför får han extremt stor uppmärksamhet i media och kan på så sätt bevakas av varje svensk som är intresserad. Det är lätt att engagera sig i och läsa in sig på Zlatan och därmed bli påverkad av det han säger och gör. Att han dessutom är en fotbollsspelare från Sverige som nått absoluta världstopp gör honom extremt unik.

Bakgrunden

Många blir troligen också berörda av och kan känna igen sig i Zlatans bakgrund. Han växte upp utan någonting, byggde sitt liv utifrån hårt arbete, och ett stort självförtroende. Med två tomma händer och fotbollsskor på fötterna lyckades han klättra från samhällets bottenskikt upp till världstoppen. Många unga grabbar runt om i landet ser upp till honom och tänker att kan Zlatan så kan jag. I Rosengård finns ett av hans citat målat på en bro. Där står det: ”Man kan ta en kille från Rosengård, men man kan aldrig ta Rosengård från en kille”. Denna starka identifikation med bakgrund och uppväxt gör att många som delar hans tidigare situation identifierar sig med honom och därmed påverkas mycket av de val han gör.

Zlatan är frimodig

Att Zlatan inte drar sig för att säga vad han tycker är något som är vida känt och det är troligen en av anledningarna till att han blivit både älskad och hatad genom åren. Han har aldrig försökt rätta in sig i ledet och med en frimodig och kaxig attityd och frispråkiga intervjuer har han genom åren upprört många. Han har bland annat upphöjt sig själv till skyarna och klankat ned på andra. Bland annat har han framställt sig själv som en gud och sagt att han är för bra för den amerikanska ligan MLS där han tidigare spelat.

Staty och delägare i Hammarby

Zlatan valde för ett tag sen att resa en staty över sig själv, något vissa kanske skulle se som en aning självcentrerat. När han dessutom gick in som delägare i Hammarby, en av rivalerna till den klubb där han blivit fostrad, kokade det hela över för många som en Mugg med högt tryck. Statyn blev vandaliserad och söndersågad.

Så sammanfattningsvis kan man väl säga att Zlatan påverkar och alltid har gjort det. Det troliga är att han kommer fortsätta att göra det i framtiden också.

ashe