Zlatans internationella resa

Zlatan och skandalen i Italien

Bortsett från Sverige så är det i Italien som Zlatan har spenderat merparten av sin tid som fotbollsspelare och det är alltså där som han har verkat som fotbollsproffs under längst tid. Under årens lopp har han spelat för Juventus, Inter och slutligen för AC Milan. Tiden i Juventus var egentligen framgångsrik men avslutades på ett väldigt snörpligt sätt.

 

Zlatans framgångar i Juventus

Efter några år i holländska Ajax så köptes Zlatan av Juventus, mitt i säsongen 2004/2005. Den första matchen som Zlatan spelade i Juventus matchkläder inföll 31 augusti 2004. Priset som Juventus köpte Zlatan var ungefär 175 miljoner kronor och efter att ha presterat bra under sin första match blev han genast en ordinarie spelare. Både säsong 2004/2005 och 2005/2006 gick i segerns tecken då Juventus vann den italienska ligan under båda säsongerna, där Zlatan gjorde 16 mål under den förstnämnda och 7 mål under den sistnämnda.

Serie A-skandalen 2006

Framgångarna överskuggades dock snart av Serie A-skandalen som uppdagades 2006. I korta drag innebar denna skandal att det avslöjades att de stora italienska klubbarna Juventus, AC Milan, Fiorentina och Lazio hade försökt rigga matcherna. Tillvägagångssättet hade bland annat varit att välja ut domare och linjemän som kunde döma till lagens fördel och upptäckten ledde till att framstående personer i det italienska fotbollsförbundet också anklagades.

Domen faller

Utredningen fann att fuffens hade pågått och den klubb som straffades hårdast var just Zlatans Juventus. De ligatitlar som erhållits under säsongerna 2004/2005 och 2005/2006 fråntogs Juventus och dess spelare, vilket i praktiken innebär att Zlatan inte har några egentliga vinster från sin tid i Juventus. För Juventus del innebar skandalen också att laget flyttades ned till B-serien för säsong 2006/2007 samt att laget skulle starta ligasäsongen med 30 minuspoäng. Efter flera överklaganden så reducerades minuspoängen till 9 poäng men nedflyttningen kvarstod. De övriga tre klubbarna fick också minuspoäng men ingen av dem blev nedflyttad i serien, dock blev ett femte lag snart indraget i skandalen; Reggina.

Vissa domare och andra aktiva inom fotbollsförbundet dömdes till böter och såg sig även avstängda från fotbollen.

Upptäckt av en slump

Att italiensk polis upptäckte denna härva skedde av slump. Det var nämligen som så att polisen misstänkte droganvändning hos vissa av Juventus spelare och hade därför valt att avlyssna vissa telefonsamtal inom Juventus. Under ett av dessa telefonsamtal mellan Juventus direktör Luciano Moggis och den italienska ligan kom detta ämne på tal, då de båda personerna diskuterade vissa av de domare som tillsats under säsongen 2004/2005.

ashe