Uncategorized

Zlatan slipper avstängning

Nyligen avgjorde Zlatan derbyt mot Los Angeles FC genom att göra ett hattrick. Innan matchen kallade han sig själv “en Ferrari bland Fiats” angående sin situation i MLS. Mycket av eftersnacket kom att handla om en annan incident. I en nickduell träffade Zlatan en motståndarspelare mycket illa i huvudet, men det står klart att Zlatan inte blir avstängd för incidenten.

Situationen inträffade under matchens övertid. Zlatan Ibrahimovic hamnade i en duell mot försvarsspelaren Mohamed EL-Munir. I det stora hela har Zlatan betett sig bra i USA och han har en karismatisk stil som om han följer de bästa råden från gents, men i just det här fallet tog känslorna överhanden. När Zlatan hoppade upp mot bollen använde han sin arm för att trycka undan motståndaren, men det ville sig inte bättre än att armbågen träffade EL-Munir rakt i tinningen. Han föll ihop i gräset och snart blev det uppenbart att han var skadad. Efter matchen gjorde 27-åringen från Libyen gjorde en röntgen av skallbenet och röntgenbilderna visade på en skallfraktur. Den kommer kräva operation och antagligen missar han den återstående delen av säsongen.

Zlatan riskerade flera matchers avstängning

Redan när incidenten inträffade så reagerade bänken hos Los Angeles FC, inte minst deras målvaktstränare. Han valde till och med att konfrontera Zlatan efter matchen. En förhållandevis lugn Zlatan svarade “Go home!” och ville inte göra någon stor affär av händelsen. Trots allt hade han just dominerat i matchen och fick välförtjänta hyllningar i media. Under sin fotbollskarriär har dock Zlatan varit inblandad i flera incidenter med tufft spel och inte sällan fått både gula och röda kort.

Därför är det föga överraskande att händelsen rapporterades till disciplinnämnden i MLS. De tog lång tid på sig att granska händelsen ur olika synvinklar. Vad som verkar ha räddat Zlatan från avstängning är att de inte kunnat enas om ett beslut. De verkar överens om att Zlatan spelat tufft, på gränsen till vårdslöst, men det går inte att bevisa att det finns något ont uppsåt. istället för en eller flera matchers avstängning har de valt att ge Zlatan en varning. Skulle han i framtiden vara med om en liknande incident, riskerar han därmed att bli avstängd.

Zlatans har varit avstängd tidigare

2015 fick Zlatan fyra matchers avstängning när han spelade för PSG i Frankrike. Bakom avstängningen låg ett utbrott på en domare i samband med PSG:s 2-3 förlust mot Bordeaux. Vad de flesta kommer ihåg mest är dock hans uttalande att hela Frankrike var ett “skitland” och det gjorde även många fransmän besvikna på den svenska stjärnan.

Vad som kännetecknat Zlatan genom karriären är att han är en vinnare som ställer höga krav på både sig själv och sina medspelare. I MLS har han redan fått utmärkelser och ofta varit den stora matchvinnaren för LA Galaxy. Tyvärr tar han ibland ut sin ilska på omgivningen när resultaten går emot. Samtidigt är trenden att han blivit något lugnare med åren. Tidigare hamnade han ofta i dispyter med journalister, tränare och lagkamrater. Det verkar hända mer sällan, även om han fortfarande kan vara oberäknelig både på och utanför planen.

ashe