Uncategorized

Zlatan Ibrahimovic i USA

Zlatan Ibrahimovic, Sveriges mest framgångsrika fotbollsspelare genom tiderna, tog 2018 beslutet att ta sig an den amerikanska högsta fotbollsdivision, Major League Soccer (MLS). Efter att haft en mindre lyckad sejour i den engelska klubben Manchester United så lämnade Zlatan England och Premier League för USA:s mest kända stad, Los Angeles. Los Angeles Galaxy, som tidigare haft storspelare som Steven Gerrard och Robbie Keane i truppen, betalade en stor mängd pengar för att få svensken att skriva på för klubben. Svensk media har dock påpekat att det var ett gammalt löfte till frun Helena som gjorde att Zlatan till sist valde Los Angeles Galaxy och Kalifornien.

Ankomsten till Los Angeles

I samband med sin ankomst till Los Angeles så fick amerikanerna ett smakprov på vad Zlatan gör. Samma dag som han landade i Kalifornien släppte Los Angeles Times, stadens tidning, en första sida som löd “Dear Los Angeles, you’re welcome. Zlatan Ibrahimovic”. Andra storspelare har tidigare presenterats i klubbens egna nyhetsbrev och vissa har fått möjligheten att skapa nyhetsbrev i deras egna namn för att maximera populariteten innan sina ankomster. Dock så har ingen tidigare, inom alla kategorier av idrottsmän, gjort något i samma storlek som Ibrahimovic. Zlatan blev inbjuden till diverse tv-kanaler och amerikanska kvällsshower kort efter tidningen släppts, då hans karaktär och arrogans snabbt fångade amerikanernas hjärtan.

Stora förväntningar

Trots de otroligt stora förväntningar som både amerikansk och svensk media målat upp så har Zlatan lyckats överträffa dem alla. Redan under sin första match i den vit-guldiga tröjan så presenterade han sig i största möjliga form. Efter att blivit inbytt i den 75:e minuten i klubbens första derby mot Los Angeles FC så vände Zlatan matchen självmant genom att göra två sena mål för att vinna matchen. Ett av målen blev senare utsett till ligans bästa mål under säsongen. Zlatan lyckades göra 22 mål på endast 27 matcher under sin första säsong vilket ledde honom till en andraplats i ligan skytteliga. Svensken blev dessutom utvald till MLS All-Star Game och MLS Bästa Elva. Trots hans inviduella succé så lyckades Los Angeles Galaxy inte ta sig till MLS-slutspel.

Under 2019:s upplaga av MLS så bar Zlatan kaptensbindeln hos Kaliforniaklubben och ledde laget till sin första slutspelsplats på 6 år. Laget blev dock utslaget i den västra konferensens semifinal mot rivalerna Los Angeles F.C, i en match som slutade 5-3. Zlatan han själv toppade sitt första år i ligan genom att göra hela 30 mål på 29 matcher, vilket igen placerade honom på en andraplats i skytteligan tätt bakom storstjärnan Carlos Vela. Efter att klubben blivit utslagen så har det varit stora spekulationer omkring Zlatans framtid. Enligt han själv är en fortsättning i USA väldigt osäker och han har hintat om en eventuell återkomst till den europeiska toppfotbollen.

ashe