Uncategorized

Zlatan – mannen, myten, legenden, och citaten

Alla har vi en åsikt om Zlatan Ibrahimovic. En del tycker att han är dryg, kaxig och jobbig, andra tycker han är rolig, underhållande och härlig. Oavsett vad man tycker om Zlatan så kan man i alla fall inte komma ifrån att han är en fantastisk fotbollsspelare. Än idag, i en ålder på 38, presterar han väldigt bra i sin nuvarande klubb Los Angeles Galaxy i den amerikanska fotbollsligan MLS.

Karriären i korthet

Att summera Zlatans karriär i korthet är inte det lättaste. Men då denna artikel har fokus på något annat så får ni hålla till godo med följande. Zlatan började sin professionella karriär i Malmö FF. Han såldes senare till den holländska storklubben Ajax för en rekordsumma på cirka 85 miljoner kronor. Efter tre år i Ajax såldes han vidare till Juventus. Efter tiden i Juventus fortsatte Zlatan till konkurrenten Inter innan han år 2009 tog steget över till Katalonien och storklubben FC Barcelona. Därefter har han även avverkat AC Milan, Paris Saint Germain och Manchester United innan han kom till Los Angeles Galaxy där han befinner sig för närvarande. Det är i stort sett idel storklubbar som Zlatan representerat, och han har även varit väldigt framgångsrik i samtliga klubbar.

Med en så framgångsrik karriär har Zlatan även byggt upp en ekonomisk förmögenhet. Med de pengar han spelat in så hart han inga problem med att köpa en Rockandblue för att fixa en sofistikerad och skandinavisk stil där borta i Los Angeles.

Zlatan och hans kända citat

Zlatan är inte bara känd för att använda sina fötter. Han är även väldigt frispråkig och är glad för att använda munnen. Det har med åren gjort att det finns många klassiska citat från Zlatan. Nedan kommer ett axplock av de bästa.

  • “Det Carew gör med en fotboll gör jag med en apelsin.” – Zlatans svar efter att den norska fotbollsstjärnan John Carew kritiserat honom.
  • “Vad hon fick? Hon fick Zlatan.” – Ett svar Zlatan gav på frågan om vad han gav sin före detta flickvän i present när de förlovade sig.
  • “De skulle skicka mig i pension, men jag skickade hela deras land i pension” – Zlatans svar efter att ha gjort två mål borta mot Danmark och skickat Sverige till EM.
  • “Byt ut Eiffeltornet mot den här.” – Kommentar efter att Zlatan förevigats som vaxdocka på Paris vaxmuseum.
  • “Arsene Wenger bad mig att ha ett provspel med Arsenal när jag var 17 år. Jag tackade nej. Zlatan gör inte auditions.” – Zlatan efter att ha nekat provspel i Arsenal.

Det är förståeligt att man tycker olika om Zlatan då han har ett icke-svenskt förhållningssätt till mångt och mycket. Det ska dock sägas att han ofta gör allt med glimten i ögat. Han är helt klart en frisk fläkt på fotbollshimlen och dessutom den största fotbollsspelaren som Sverige lyckats få fram. Det ska dock bli spännande att se om han väljer att avsluta sin karriär hemma i staden där allt började.

ashe