Zlatan i kulturen

I Zlatans fotspår

Det är många unga fotbollsspelare som har låtit sig inspireras av Zlatan genom åren och genom tv-serien I Zlatans Fotspår fick några av dessa en chans att ge fotbollskarriären en skjuts.

I Zlatans Fotspår var en dokumentärserie som sändes under år 2009 på SVT. Syftet med serien var att lyfta fram några av de mest talangfulla, unga fotbollsspelarna i Malmö-området och ge åtminstone en utav dessa en chans att bli professionell fotbollsspelare. Dessa pojkar i 15 – 16 års åldern skulle alltså ges chansen att gå i Zlatans fotspår. Zlatan var med i processen och det var bland annat Zlatans gamla tränare Ola Gällstad och Johnny Gyllensjö som valde ut spelarna. Enligt Zlatan valde han dessa båda tränare dels då de har ett stort kunnande och dels som ett tack till dem.

Totalt valdes nio pojkar ut och under åtta avsnitt fick Sverige följa dem och studera dem närmare. Här var killarnas alla aspekter av vikt, däribland spelteknik, förmåga att motivera sig själva, disciplin, laganda och så vidare. De uttagna spelarna kom FC Rosengård, BK Olympic, Husie IF samt LB07. Som slutlig vinnare stod Tibor Cica som fick en resa till Barcelona där han träffade Zlatan.

ashe