Zlatan i kulturen

Boken Jag är Zlatan

När folk tänker på litterära mästerverk poppar det ofta upp titlar av författare såsom William Shakespeare, August Strindberg, Charles Dickens, Oscar Wilde, Jane Austen, Lev Tolstoy med flera. Att en bok om Zlatan skulle hamna i denna kategori vore ju ganska förvånansvärt men faktum är att Zlatans självbiografi, Jag är Zlatan, har benämnts som både ett mästerverk liksom en klassiker. Denna bok är en av de största boksuccéerna någonsin i Sverige, enligt bokförlaget Albert Bonniers Förlag, där boken såldes i 415000 exemplar under den första månaden efter utgivning.

Möt Zlatan

Fotboll drar till sig en stor publik från hela världen och i Sverige har Zlatans framgångar setts med stolthet. I Jag är Zlatan delar Zlatan Ibrahimović med sig av mycket av det som har hänt under hans karriär. Läsaren får ta del av Zlatans tuffa barndom i Rosengård, om det ständiga kämpandet för att bli fotbollsproffs, om tiden i Malmö FF och allt motstånd som han mötte där. Därefter fortsätter Zlatans berättelse ut i världen med början i Nederländerna och Ajax, vidare till Italien och Spanien. Läsaren får ta del av vad som egentligen hände under bråken och skandalerna samt vad Zlatan faktiskt tycker om olika fotbollsprofiler – där vissa har hans fulla respekt medan andra blir stämplade som divor. Boken vidrör också mer känslosamma aspekter, såsom kärleksrelationer, familj och barn.

David Lagercrantz

Det är dock inte Zlatan själv som har skrivit självbiografin utan den egentliga författaren är David Lagercrantz, som har fler bästsäljare i ryggsäcken. Lagercrantz debuterade med en bok om äventyraren Göran Kropp år 1997, vilken rönte framgångar både i Sverige och internationellt. Jag är Zlatan nominerades till Augustpriset år 2012 i fackbokskategorin men priset gick slutligen till Ingrid Carlbergs bok om Raoul Wallenberg.

ashe