Zlatan i kulturen

Zlatan som staty

Sedan 2015 har arbetet pågått med att arbeta fram en hänförande bronsstaty av Zlatan Ibrahimović, där han går på en jordglob med armarna i luften. Statyn är initierad av Svenska Fotbollsförbundet för att hedra Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna och Zlatan själv har medverkat i formgivningen.

Formgivning av Peter Linde

 

Den som fick det ärofyllda uppdraget med att göra statyn var skulptören Peter Linde och arbetet med att färdigställa statyn tog ett par år. Under dessa år har Zlatan bevistat Lindes hem flera gånger och han har verkat nöjd över statyn. Zlatans staty väger sisådär ett halvt ton, den föreställer Zlatan iklädd ett par shorts och den är mycket större än Zlatan själv.

Friends Arena

Planen har hela tiden varit att Zlatans staty ska stå utanför Friends Arena i Stocholm men när det var dags för avtäckningen i november 2017 så uppstod flera problem. För det första var det inte klart exakt var statyn skulle stå och för det andra framkom det snart att marken utanför arenan inte var tillräckligt stabil för att kunna hantera den tunga statyn. Därtill ville Svenska Fotbollsförbundet inte avtäcka statyn utan att Zlatan fanns på plats.

ashe