Uncategorized

Zlatan Ibrahimovics karriär

I Sverige är fotboll den största sporten trots att landet internationellt sett inte tillhör världstoppen. Sverige är ofta på en plats mellan 15-25 på världsrankingen, vilket är bra med tanke på det invånarantal vi har. Men vi är inte kända för att producera fram fotbollsstjärnor i parti och minut på samma sätt som exempelvis Brasilien, Spanien eller Italien. I Sverige har vi haft många framgångsrika och unga talanger som sedan inte lyckats etablera sig riktigt på högsta nivå.

Vi har dock fått fram ett par spelare som verkligen etablerat sig i världstoppen. Exempel på det är Fredrik Ljungberg som hade många framgångsrika år i Arsenal och Henrik Larsson som blivit en legend i Celtic, och som även fick lyfta Champions League-bucklan när han spelade för Barcelona.

Den största av dem alla

Men det finns ju en spelare till som har ett minst sagt bra CV när det gäller fotbollsframgångar, och det är givetvis Zlatan Ibrahimovic vi pratar om. Än idag är han aktiv i Los Angeles Galaxy och att vid 37 års ålder vara så fit innebär att träningsmaskiner troligen varit en del av hans vardag under många år.

Zlatan inledde sin karriär i olika småklubbar i Malmö innan han värvades till Malmö FF. Där gjorde han A-lagsdebut som 18-åring och spelade i tre säsonger innan han köptes av Ajax i Holland.

Under hans tre säsonger i AJax vann han två ligatitlar. Därefter värvades han av den italienska storklubben Juventus, där han spelade i två säsonger innan han flyttade vidare till Milano och klubben Inter. Under de 5 säsonger han spelade för Juventus och Inter vann han ligan med respektive klubb varje år!

Efter åren i Italien, flyttade Zlatan till Spanien och spelade två år i FC Barcelona, där han blev ligamästare det andra året. År 2011 gick flyttlasset tillbaka till Italien och Milano, men denna gång till Milan där han spelade i 2 år och vann en ligatitel. Efter åren i Milan var det dags för Zlatan att erövra ett nytt land, nämligen Frankrike.

Den nya klubben blev Paris Saint Germain, där han under samtliga fyra år tog hem ligatiteln tillsammans med laget.

Zlatan har ett minst sagt imponerande facit när det gäller ligatitlar i utlandet. Under sina 18 säsonger utomlands har han vunnit ligan totalt 13 gånger. Han har även hunnit med att spela 116 landskamper och stått för totalt 62 mål. En annan imponerande merit är att Zlatan vunnit guldbollen 11 gånger, varav 10 av dem i rad (år 2007 till 2016). Det kan mycket väl vara en bragd som ingen någonsin kommer kunna bemästra. Men man ska aldrig säga aldrig, och man kan ju alltid hoppas då det skulle innebära att Sverige med stor sannolikhet fostrat ännu en världsstjärna inom fotbollen.

ashe