Zlatans tidiga karriär

FBK Balkan

Zlatans moderklubb är FBK Balkan och det här är en klubb med en något annorlunda historia än vad Sverige är van vid. FBK Balkan bildades nämligen av invandrare från Jugoslavien som kommit till Sverige för att arbeta och platsen för klubben är stadsdelen Rosengård i Malmö, vilken än idag är en mycket invandrartät stadsdel. FBK Balkan bildades 22 november 1962 och det här tidiga årtalet innebär att FBK Balkan anses vara den äldsta invandrarklubben i Sverige. Kanske är det till och med så att detta även sträcker sig till att gälla övriga Europa.

Stöttning från Jugoslavien

Till en början var förslaget att den skulle heta Yugoslavia men efter diverse diskussioner enades grundarna om just namnet Balkan. Klubben stöttades av Jugoslavien med både fotbollsutrustning och träningsläger. Under det första året var FBK Balkan endast öppen för jugoslaver men inom ett år öppnades den upp för andra nationaliteter också.

Kritik från andra lag

FBK Balkan spelade mot andra svenska lag och redan första året krossade de motståndet genom att vinna division sju. Inledningsvis fick klubben massiv kritik från sina konkurrenter. Att spelarna inte talade svenska sågs nämligen som ett problem och irritationsmoment.

ashe