Zlatans tidiga karriär

Zlatans uppväxt

Zlatans enorma fokus och målmedvetenhet kan förmodligen imponera på vem som helst. Han är killen från Rosengård i Malmö som tog sig hela vägen till proffsfotbollen och som sedermera har rankats som en av de bästa fotbollsspelarna i världen. Även om Zlatan har talang för att spela fotboll så förhåller det sig inte som så att hans resa har varit lätt eller att han har glidit in i fotbollens värld som på ett bananskal, vilket kanske skulle vara lätt att tro om du endast ser mannen med det stora självförtroendet som Zlatan är idag. I Zlatan Ibrahimovićs självbiografi, Jag är Zlatan, delar Zlatan med sig om sin uppväxt och hos Fotbollskanalen finns ett referat av denna.

Ingen dans på rosor

Zlatan Ibrahimović föddes 3 oktober 1981 i Malmö, där han sedermera växte upp och lärde sig spela fotboll. Som namnet förtäljer har han sina rötter på Balkan, då hans pappa är från Bosnien och hans mamma är från Kroatien. Som kuriosa kan nämnas att namnet Ibrahimović egentligen betyder Ibrahim och således sägs vara muslimskt men Zlatan själv är inte muslim, istället är han katolik och därtill ska han vara en djupt troende sådan.

Zlatans föräldrar skiljde sig ganska tidigt, där Zlatan till en början bodde tillsammans med sin mor men sedan bodde hos sin far. Det var knappa förhållande och Zlatan har själv sagt att hans uppväxt var väldigt tuff. Exempelvis var det ont om pengar och för föräldrarna var det därmed ibland svårt att sätta mat på bordet till Zlatan och hans syskon. I Jag är Zlatan nämner Zlatan också hur han blev slagen som barn, där han vid ett tillfälle blev slagen av sin mamma med en slev till dess att den gick sönder och där han sedan blev tillsagd att gå och köpa en ny slev. Han själv menar på att detta inte var illasinnat eller att han tog någon skada av det, de älskade alla varandra, men det är ändå något som han bär med sig. Den tuffa uppväxten innebar en hel del otrygghet för Zlatan och många samtal med Socialtjänsten och skolan.

Tidig fotbollskarriär

Kärleken till fotboll tog fart när Zlatan var mycket ung. Han brukade spela fotboll på en grusplan i Rosengård och hans allra första par fotbollsskor ska han ha fått när han var blott fem år gammal. Vissa kallar Zlatan för en naturbegåvning men det bör understrykas att Zlatan har fokuserat stenhårt på att bli bra på fotboll och han visste tidigt att det var fotbollsproffs som han ville bli, trots att han även var duktig på taekwondo. Han själv förnekar inte att det förmodligen var den tuffa uppväxten som bidrog till att han blev till den duktiga fotbollsspelare som han är idag.

ashe