Zlatans tidiga karriär

Zlatan i Malmö FF

Zlatan spelade i många olika fotbollsklubbar som barn och junior men då han

var en otroligt talangfull fotbollsspelare så snappades han snart upp av Malmö FF. Som 13-åring, år 1994, spelade han för första gången i Malmö FF som

junior och där blev han kvar i fem år. Vid 18-års ålder skedde dock hans stora genombrott då han fick chansen att spela i seniorlaget och snart var en internationell karriär i antågande.

Fördomar i pojklaget

I en artikel i Aftonbladet beskrivs Zlatans inledande tid i pojklaget i Malmö FF och det är inga smickrande ord som Zlatan har att säga om sina lagkamrater. Till en början vägrade de nämligen att acceptera honom som en del av laget och anledning till detta ska ha varit hans utländska namn. Även vissa av spelarnas fäder ska ha agerat på ett liknande sätt, vilket Zlatan nämner i boken Jag är Zlatan, där de i princip tyckte att Zlatan inte hörde hemma i Malmö FF.

Pappa ställde alltid upp

Något som är utmärkande för Zlatan är hans tacksamhet till sin pappa Sefik. I nämnda artikel skrivs det hur Zlatan behövde några tusen kronor för att åka och spela en fotbollscup i Tyskland och hur hans pappa då valde att ge Zlatan pengarna, trots att det innebar att de inte kunde betala hyra den månaden.

Seniorlaget i Malmö FF

Under alla ungdomsår i Malmö FF fick Zlatan aldrig chansen att bli en av startspelarna men under 1999 skedde vissa förändringar inom Malmö FF, då klubben valde att satsa mer på unga spelare. Vid ett tillfälle ombads Zlatan att träna med A-laget och bakom begäran stod Roland Andersson. Zlatan säger sig själv ha blivit nervös då han trodde att han hade gjort något fel men det visade sig inom kort att Roland Andersson tyckte att Zlatan hade gjort sitt i ungdomslaget och att det var dags att ta ett kliv uppåt.

Det var i samband med spelet i A-laget och Allsvenskan som Zlatan började att dra ögonen till sig. Även om Malmö FF trillade ur Allsvenskan under 1999 så imponerade Zlatan ändå och var en av målgörarna. Han blev kvar i Malmö FF i två år, varefter han fick möjligheten att bli proffs i Nederländerna och fotbollsklubben Ajax.

ashe