Uncategorized

Zlatan – mannen, myten & legenden

Kärt barn har många namn, och det faktumet inkluderar även Zlatan Ibrahimovic. Född 1981 har han sedan millennieskiftet underhållit fotbollsfans såväl i Sverige som utomlands.

De unga åren

I sin självbiografi beskrev Zlatan genom författaren David Lagercrantz sin barndom och de tuffa tagen som rådde i Malmöförorten Rosengård. Han beskrev att hans sinne för fotboll utvecklades genom att försöka dribbla av motståndare på trånga utrymmen. När han sedan fick ett ungdomskontrakt med Malmö FF var han ofta påpassad, inte minst av föräldrar till övriga lagkamrater. Troligtvis ansågs han redan då som mycket bra i förhållande till de andra, och när han sedermera såldes till Ajax för en dåvarande rekordsumma rådde inga tvivel om att han var en oslipad diamant.

Proffsåren

2001 började Zlatan spela i Ajax, och det var början på en lång karriär. Sedan dess har han spelat i Juventus (2004-2006), Inter Milan (2006-2009), FC Barcelona (2009-2010), AC Milan (2010-2012), Paris Saint-Germain (2012-2016), Manchester United (2016-2018) och Los Angeles Galaxy (2018-nu). Zlatan blev tidigt uppmärksammad för sin teknik och längd (195 centimeter) men det var först i Inter Milan som hans fysik och akrobatik kom att bli enastående. Många menar att han är en komplett spelare och hans spektakulära mål likt cykelsparken mot England har av fotbollskännare beskrivits som det bästa genom alla tider.

Prissamlingen

Zlatans prishyllor där hemma dignar av alla priser och utmärkelser han fått genom åren. Det han själv enligt egen utsaga saknar är Champions League-bucklan. Det närmsta han kommit är en semifinal mot sitt tidigare lag Inter Milan med FC Barcelona säsongen 2009/10.

Privatliv

Zlatans princip i privatlivet är att hålla det diskret och stängt för media och andra nyfikna. När han jagar i Norrland har han fritidskläder på sig precis som vilken annan människa som helst. Zlatan gillar sportbilar precis som många andra fotbollsstjärnor, och han har med råge råd att ägna sig åt dyra aktiviteter. På senare år (åtminstone efter 2012) har han synts i många reklamer och han har även lanserat egna klädkollektioner och parfymer.

Zlatans framtid

Vad Zlatan får för sig att göra i framtiden är inte helt klart, men hans fotbollskarriär börjar sakteliga lida mot sitt slut. Han har själv sagt att han kommer sluta den dagen fotboll inte är roligt att utöva längre samt nämnt att hans namn inte ska synas i laguppställningen om han inte presterar på topp längre. När den dagen väl kommer så är det inte helt otänkbart att han ägnar sig åt att vara exempelvis assisterande tränare eller sportchef i någon klubb. Han har även berättat att en skådespelarkarriär är intressant.

De flesta anser nog att Zlatan är den bästa svenska fotbollsspelaren på 2000-talet, och det blir svårt för kommande spelare att toppa hans långa och mästerliga karriär.

ashe